1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Почти двойно повече българско зърно е изнесено тази година в сравнение с миналата

Почти двойно повече българско зърно е изнесено тази година в сравнение с миналата

Произведеното количество пшеница от реколта 2010 е 3 900 000 тона

Почти двойно повече българско зърно е изнесено тази година в сравнение с миналата, става ясно от официалната статистика на Националната служба за зърното и фуражите към земеделското министерство. Директорът на службата д-р Злати Златев обясни, че количеството на пшеницата, напуснала страната досега, е 1 590 426 тона (1 092 729 тона за страни от Европейския съюз, а 487 697 тона за трети страни), предаде Агенция "Фокус". Към настоящия период на миналата година страна са напуснали 824 585 тона, което е със 755 841 тона по-малко, т.е. с 48%. За сравнение през 2008 г. изнесената пшеница е 841 415 тона. Произведеното количество пшеница от реколта 2010 е 3 900 000 тона.

По думите на Златев по-големият темп на износ през тази година се повлия от създалата се ситуация в Черноморския район, а именно затваряне на пазара в Русия и въвеждането на квотния принцип в Украйна. През последните месеци значително намаля износът на пшеница, като се отчита задоволяване на потребностите до нова реколта за производство на брашно, фураж за животните и необходимия преходен остатък.

Според Златев, засега няма опасност България да остане без зърно, въпреки че то е в частни ръце и заради по-добри цени отвън би могло да бъде изнесено. На въпрос, ако се допусне все пак такава хипотеза, може ли да се окаже, че в един момент ще се наложи да се внася зърно у нас на по-високи цени, което ще вдигне веднага цената на хляба, Златев коментира: „На този етап предвид състоянието на пазара няма такава опасност. Националната служба за зърното и фуражите изготвя месечни и седмични оперативни баланси за вноса и износа. Така че процесът се следи и засега няма опасност от дефицит на зърно за българските хлебопроизводители или изобщо да има недостиг на зърно в страната”.

В същото време в страната към 10 декември 2010 г. са внесени 9056 тона зърно, от които вносът от трети страни е 6494 тона и от Европейския съюз – 2562 тона, съответно от Сърбия, Австрия, Унгария и по-малки количества от Румъния и Италия. Внесените количества са незначителни и са използвани главно за подобряване на качеството при производство на специални брашна. Цените, на които се вкарваше зърно преди два-три месеца, тъй като оттогава са последните вносни партиди, бяха около 430 – 450 лв. за тон, доставяно в България. През миналата година количествата внесено зърно също са незначителни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.