1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Продължава изкупуването на евтино агнешко в Петрич

Продължава изкупуването на евтино агнешко в Петрич

Тази година цената за килограм живо тегло при агнетата е между 4,50 и 5 лева, а при яретата между 4,00 и 4,50 лева

 

Малко преди Великден на животинския пазар край Благоевград се предлагат стотици агнета и ярета. Дълго време търговията беше замряла след забраната за продажба на птици и прасета. "Агънцата пък бяха твърде малки. Но стоката поотрасна и до Великден и Гергьовден ще сме все тук", обясняват търговците.

Тази година цената за килограм живо тегло при агнетата е между 4,50 и 5 лева, а при яретата между 4,00 и 4,50 лева. Прогнозира се точно в навечерието на празниците цената им да скочи поне с още 1 лев. Тъй като хората нямат пари, надали месото ще поскъпне наистина. Стопаните са категорични, че цена под 4 лева за килограм за тях е неприемлива, тъй като ще са на загуба. В магазинната мрежа в Благоевград пък цялото агънце се продава на цена между 9,00 и 10,00 лева за килограм. С около лев по-скъпо се търгува в южните градове Сандански и Петрич заради наплива на гръцки туристи в тях. Гръцките ни съседи пълнят багажниците с месо, което е с около 30 на сто по-евтино, отколкото в Солун и Атина.

С наближаването на Възкресение Христово нагоре тръгнаха и цените на яйцата. Те скочиха с 50% само за един месец. Преди струваха по 9-10 ст. за бройка, а в момента в повечето бакалии ги продават за 15-17 ст. "Вдигнаха цената на едро и сме принудени да реагираме, не може да работим на загуба. През февруари ги вземахме за 4 ст. бройката, но сега ни ги дават за по 10-11 ст.", обясняват поскъпването търговците.

В Монтанско пък пазаруват агнета директно от кошарите, тъй като купувачите смятат, че така им е по-изгодно. Някои от фирмите в района предлагат агнешкото по 10,50 лв. и изкупуват животните по 4-4,50 лв. Производителите преди Великден искат по 5 дори 6 лева, но това би оскъпило месото. В магазините в Монтана килограм агнешко се предлага по 10,90 лв., но търговците коментират, че за Великден то дори ще поевтинее, защото в личните стопанства има много агнета.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.