1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Продават цели села в Еленския балкан

Продават цели села в Еленския балкан

Хит през последните месеци е продажбата на празни терени с готови проекти за застрояване на селища от по 7­8 къщи

 

Бизнесмени купуват цели села в Еленския балкан, за да развиват там екотуризъм. Само  за един месец хора от различни краища на страната са станали собственици на три махали. Последната сделка е за махала "Мутафите", разположена на 20 км от Елена. Новите стопани на селцето са двама братя от София, които сега разполагат с 6 къщи, които заедно с дворните места се простират на площ от 14 дка. Там те ще правят вилно селище. За целта са закупили още 20 дка прилежаща земя.

Като начало, новите собственици ще реставрират 6-те къщи. Наскоро махала "Дуковци" също е продадена на инвеститор от Варна. Нов собственик си търси и махала "Ивановци", която наскоро е купена от брокерска фирма. Двете селища имат по 12 къщи.

Хит през последните месеци е продажбата на празни терени с готови проекти за застрояване на селища от по 7­8 къщи. Такива оферти има за околностите на В. Търново, яз. "Ал. Стамболийски", Дряновския балкан. Вилните селища се продават "анблок", но не е изключено сделка да се направи и за единични къщи. Всяка от къщите е с площ 200 кв.м, а вдигането є струва около 80­90 000 евро. Иначе парцелите се търгуват за 400 евро квадрата.

Преди няколко години търновски художници, обединени в артсдружение "Дупини", купиха 5 къщи в махала "Горно Дупини" близо до с. Габровци. С провеждането на ежегоден пленер по живопис там те се заеха да облагородят селището. Целта им е да го превърнат в център по изкуствата, където студенти и млади таланти да творят сред природата.

Продажбата на цели села още не е традиция на пазара на недвижими имоти. Засега това са единични случаи.

Непродадени са останали съвсем девствени махали с 3­4 къщи, до които почти няма път, дори електричество. Който купи тези отдалечени места, трябва да вложи значителна сума за инфраструктурни подобрения.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.