1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия няма кораби, с които да изнася своята продукция

Русия няма кораби, с които да изнася своята продукция

На фона на затягащите се санкции, руските търговци, които изнасят продукция, се опасяват от покачване на транспортните и застрахователните разходи

След прекратяването на споразумението за черноморския коридор Русия също изпитва трудности да изнася своята селскостопанска продукция, тъй като няма достатъчно собствени товарни кораби, отдръпват се и чуждите партньори. Затова Москва засилва строенето на нови плавателни съдове.
 
Доскоро Русия се надяваше да запази рекордните си нива на износ на зърно и обещаваше да доставя за държави в Африка, които зависят от този внос. След като световните търговски компании все повече намаляват своята дейност в Русия, тези обещания трудно ще бъдат спазени, коментират наблюдатели.
 
Очаква се и през новия сезон страната да запази лидерската си позиция като износител на пшеница, но според земеделското министерство в Москва количеството ще се свие с 24% до 45 милиона тона. В опит да преодолее логистичните проблеми правителството е поръчало нови зърновози, но докато те бъдат построени, ще мине много време.
На фона на затягащите се санкции, руските търговци, които изнасят продукция, се опасяват от покачване на транспортните и застрахователните разходи, което най-вероятно ще доведе до поскъпване на зърнените култури на световния пазар. В момента се ползват по-малки и остарели кораби, но те не са достатъчни, за да покрият нуждите. 
През декември миналата година земеделското министерство поръча 61 нови кораба за превоз на зърно, които ще бъдат готови след три години. До тогава търговците ще трябва да наемат чужди съдове, като през юли тази година търсенето на такива кораби се е увеличило с 40 процента спрямо година по-рано. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.