1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия свали забраната за износ на зърно

Русия свали забраната за износ на зърно

Страната е третият по големина износител на пшеница в света

Русия премахна забраната за износ на брашно и други продукти на селското стопанство, произвеждани от зърно. Решението на Москва е отговор на призивите от страна на собствениците на мелници, които се страхуват от загубата на чуждестранните си клиенти, предаде  RTT.

Опустошителната суша и продължителните пожари в Русия през август миналата година принудиха правителството да обяви едногодишно ембарго на износа на  зърно, пшеница, ръж, царевица и брашно.

Впоследствие министър-председателят Владимир Путин удължи забраната  до 30 юни, „за да предотврати покачването на местните цени, за да запази добитъка и за да има резерв за идните години”.

След като правителството реши да отмени забраната от 1 януари, руските собственици на мелници имат право да изнасят брашно за своите основни клиенти - Монголия, Афганистан, Южна Корея, Израел, Туркменистан, Таджикистан, Молдова и Тайланд.

Русия е третият по големина износител на пшеница в света и един от най-големите износители на зърно.

Най-лошата суша за последния половин век, която изпита страната, изстреля цената на пшеницата и значително ограничи доходността от нейното производство. Това принуди Министерството на земеделието да занижи своята прогноза за реколтата до 70-75 млрд. тона от предвидените 90 млн. тона.

Сушата и жегата предизвикаха най-опустошителната вълна от пожари за последните 130 години, която нанесе щети за близо 15 млрд. долара.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.