1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. С 23% е скочил износът ни към ЕС през първите 10 месеца на 2010 г.

С 23% е скочил износът ни към ЕС през първите 10 месеца на 2010 г.

Основните търговски партньори на страната ни са Германия, Италия, Румъния и Гърция

През периода януари - октомври 2010 г. износът на България за ЕС се е увеличил с 23.5% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 15.2 млрд. лева, става ясно от публикуваните днес предварителни данни на НСИ.През първите десет месеца на 2010 г. в сравнение със същия период на 2009 г. са Най-голям ръст е отбелязан в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)” и „Химични вещества и продукти”. Наблюдава се спад само при износа от един сектор - „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн”. изнесени повече стоки от преобладаващата част от секторите.

Основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния и Гърция, които формират 61.6% от износа за страните  членки на ЕС.

Износът за Италия се е увеличил с 39.1%, а този за Румъния - с 33.3%. Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Люксембург, Естония и Словения. Износът за Дания и Чехия бележи ръст съответно с 61.4% и 52.6%. Спад е регистриран при стоките, изнесени за Белгия и Кипър.

През октомври 2010 г. износът за ЕС нараства с 20.2% спрямо същия месец на предходната година и достига 1.8 млрд. лева.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - октомври 2010 г. е отрицателно и възлиза на 2.3 млрд. лева.

 

Етикети ЕС, България, износ, FOB, CIF
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.