1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. САЩ ограничиха вноса на черен хайвер от България

САЩ ограничиха вноса на черен хайвер от България

Според данни на Агенция "Митници", през миналата година страната ни е изнесла зад граница около 700 кг черен хайвер

 

САЩ ограничиха вноса на моруна от страните-производителки в района на Черно море - България, Румъния, Сърбия и Черна гора, Турция и Украйна, съобщи вчера румънският вестник "Куриерул национал".

Според данни на Агенция "Митници", през миналата година страната ни е изнесла зад граница около 700 кг черен хайвер, а за първите девет месеца на 2005 г. - около 500 кг. Понеже почти 100% от износа ни е за САЩ, с наложените ограничения България ще понесе само за една година загуба за около 700 000 долара.  

Ограниченията ще останат в сила, докато не бъде отбелязан съществен напредък в защитата на есетровите видове риби в Черно море, пише още румънският вестник. Еколозите твърдят, че популацията на моруната е намаляла до 90% през последните 25 години заради риболова и замърсяването на околната среда.
 
Според официалната статистика световната търговия с черен хайвер от моруна възлиза на сумата от 100 милиона долара, като делът на САЩ е 60%. Експерти твърдят, че "на черно" търговията с черен хайвер възлиза на 1 млрд. долара годишно./monitor.bg
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.