1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Селското стопанство дърпа икономиката

Селското стопанство дърпа икономиката

Аграрният сектор е реализирал с 6,6 % по-малко добавена стойност в сравнение с предпоследното тримесечие на предходната 2004 година

 

Според данните от Националния статистически институт само за третото тримесечие на 2005 година икономическият растеж за страната в сравнение с 2004 год. е едва 4,6 %. Средният ръст на брутния вътрешен продукт на страните от европейската общност за разглеждания период е около 2 %.

Като основни причини за забавянето на икономическия растеж у нас експертите от института посочват отслабването на аграрния сектор и обществения транспорт и незначителния ръст на износа, който е едва 0,9 процента за третата четвърт на годината в сравнение със същия период на 2004 год. Двата сектора са пострадали от наводненията, коментират анализаторите на икономическото ни състояние три месеца преди да изтече 2005 год.

Аграрният сектор е реализирал с 6,6 % по-малко добавена стойност в сравнение с предпоследното тримесечие на предходната 2004 година. Това е значителен спад на производствената активност в селското стопанство, в сравнение с тримесечието на предходната година, в което секторът е постигнал значителен дял в добавената стойност.

Тези факти се потвърждават от намаленият брой на животните в млекодайното и месодайното направление, констатиран при прегледа на млечното говедовъдство дни преди Нова година. Сега има села, където въобще не се отглеждат крави. И те не са малко. Основната причина е в застаряващото население и ниската цена на млякото.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.