1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Ще удължи ли Русия споразумението за украинския износ?

Ще удължи ли Русия споразумението за украинския износ?

Дали то ще бъде удължено засега не е ясно

В края на октомври изтича срокът на споразумението за черноморския транспортен коридор, по който се изнася украинска селскостопанска продукция. Дали то ще бъде удължено засега не е ясно.

Запитан дали Москва ще удължи споразумението, съветникът на руския президент Владимир Путин, Юри Ушаков, отговори, че в момента въпросът се обмисля и има вероятност това да не стане. Агенция Интерфакс цитира Ушаков с изказване, че втората част на договорката не е спазена, което може да се окаже пречка.

Сключеното през лятото под егидата на ООН споразумение задължава Русия да деблокира украинските пристанища и да позволи износа на зърно по море. В замяна Москва настоява за облекчения за собствения експорт на торове и хранителни продукти.

По думите на президентския съветник към днешна дата в европейски пристанища чакат 300 хиляди тона руски торове, които страната му е готова да дари на бедни държави. Заради санкциите, наложени от Европейския съюз, тези торове обаче са недостъпни и никой не може да ги превози до други дестинации.

Ушаков направи изказването си по време на срещата между Путин и турския му колега Ердоган в Астана, столицата на Казахстан. Двамата президенти обсъдиха ситуацията в Украйна и специално транспортния коридор през Черно море. Той беше пуснат през юли със срок от 4 месеца, за да облекчи напрежението на световните пазари за зърно. Според руския държавен глава споразумението представлява „грабеж“, който ощетява неговата страна, тъй като Западът не е спазил своята част.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.