Очакват се масови фалити на предприятия, които не са въвели евронормите в срок
До една година всички фирми от хранително-вкусовата промишленост трябва да въведат изискванията на Европейския съюз за качество, хигиена и контрол НАССР и ISO. За този период кланиците трябва да сменят хладилниците и оборудването си, млекарите - да направят събирателни пунктове за изкупуване на суровината.
В ресторантите задължително трябва да се променят дъските и ножовете за рязане, хладилните камери, както и да се модернизират помещенията за отпадъци. Това са само част от изискванията към предприемачите, а за изпълнението им са необходими поне 12 месеца и значителни средства. До момента обаче едва една трета от фирмите са стартирали модернизацията.
След една година ще ядем хяб от Румъния. Това прогнозират от Асоциацията на хлебарите и сладкарите. Членовете на Асоциацията очакват масови фалити на фурните които няма да успеят да въведат европейските стандарти за качество и контрол на управлението. Според анализите на асоциацията 75 на сто от родните производители ще фалират.
В момента работят около 3900 предприятия. Голяма част от румънските хлебозаводи вече са модернизирани с пари по програмата САПАРД. Затова след като двете страни станат членове на ЕС, те ще завладеят родните пазари и предимно този в Северна България. Българските производители закъсняват, защото за тях няма проекти за въвеждането на европейските стандарти. На пазара у нас ще останат само големите производители.
В началото на ноември от Министерството на икономиката обявиха, че с програма JOBS стартира проектът HACCP за сладкари и хлебари, който разполага с линия за 450 хил. лева. Сумите са за консултантска помощ и по нея се финансират само проекти на микропредприятия, което означава, че от парите ще се възползват само около 300 фирми. Но хонорарите за консултантите са най-малкият разход за хлебарите. Фурна, която произвежда средно 2000 хляба на денонощие, трябва да инвестира между 250 и 300 хиляди лева.
В сумата са включени консултантските услуги за въвеждането на HACCP, нови машини и оборудване, обучение на персонала. Само тестомелачката струва 30 хиляди лева.
Масови фалити се очакват и в месопреработвателната промишленост. В момента у нас работят над 500 фирми, но поне половината от тях ще бъдат затворени. Последният срок за месарите да въведат европейските норми, е краят на юни. Дотогава всяка фирма трябва да има нови хладилни камери, плотове, отделен вход и изход.