1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Спад в производството на консерви у нас

Спад в производството на консерви у нас

С 10% е спаднало производството за първите шест месеца от годината

"Има голям спад в производството на консерви у нас. През миналата година той беше около 75%, а с още 10% е спаднало това производство за първите шест месеца от годината, главно за стерилизираните консерви", заяви ст. н. с. Павлина Параскова, изпълнителен директор на Пловдивския институт по консервна промишленост към Селскостопанската академия.

"Запазва се делът на замразените плодове и зеленчуци и те се реализират на добри цени", коментира тя.

Много сериозно обаче е свит износът, поради това, че западните пазари, за които е 70% от производството, бяха много свити в последните години.

Параскова коментира и качествата на българската лютеница. Няма ГМО в лютеницата, категорична е тя. По нейни данни фирмите, които не членуват в Съюза на консервопроизводителите, а те са около 100, използват стабилизатори, сред които и модифицирана скорбяла. "Модифицираната скорбяла не е ГМО. Това е технология, при която по химически път се променя полизахаридният състав.

Тя се използват в много видове храни, но това не е ГМО - продукт", коментира експертът. Според нея не е допустимо да има такава скорбяла в лютеницата, тъй като тя я прави "по-брашнеста" на вкус и променя хранителното качество на този продукт. При производството на лютеница се използват съставки, които нямат натурален произход, но това не са ГМО, убедена е Параскова.

Тя е категорична, че българската консервна промишленост не консервира ГМО-продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.