1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Страната ни трябва да прилага правилно директивата на ЕС за ГМО

Страната ни трябва да прилага правилно директивата на ЕС за ГМО

България има на разположение два месеца да информира Еврокомисията за мерките, които е взела

България да осигури правилното прилагане на Директива 2009/41/ЕО по отношение на дейностите във връзка с генетично модифицирани микроорганизми, например тяхното култивиране, съхранение, превозване, унищожаване или използването им по друг начин. За това настояха от Европейската комисия.

С Директива 2009/41/ЕО от държавите членки се изисква да гарантират, че са взети всички необходими мерки, за да се избегнат негативните последици за човешкото здраве и/или околната среда, които могат да възникнат при дейности с генетично модифицирани микроорганизми.

Комисията счита, че от българското законодателство не става ясно, че дейностите „без риск“ попадат в обхвата на директивата. Поради това комисията реши да изпрати на България мотивирано становище, в което официално изисква България да се съобрази с всички аспекти на директивата.

Искането на комисията е отправено към България под формата на мотивирано становище съгласно процедурите на ЕС за неизпълнение на задължения. Сега България има на разположение два месеца да информира Еврокомисията за мерките, които е взела, за да осигури правилното прилагане на директивата; в противен случай комисията може да реши да заведе дело срещу нея в Съда на Европейския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.