1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Светлана Боянова: Отделна държава членка не може да наложи забрана за износа на зърно

Светлана Боянова: Отделна държава членка не може да наложи забрана за износа на зърно

Снимка:

Няма зърнена криза на пазара в момента

„Следим износа, който се осъществява към трети страни и получаваме информация за вътрешнообщностните доставки в Европейския съюз. Имаме пълната информация, но не можем да влияем на износа и на вътрешнообщностните доставки по някакъв начин и да ги регулираме или да даваме указания", заяви Светлана Боянова, заместник-министър на земеделието и храните пред БНР.

„Няма зърнена криза на пазара в момента. Наличното количество пшеница към 21 януари в страната се оценява на 1,423 млн. тона, като от тази част имаме в мелниците 320 000 тона, което е достатъчно за 3 месеца някъде", поясни Боянова. Тя потвърди, че ако бъде изнесено толкова зърно, че се появи нужда от него на вътрешния пазар, може да се наложи внос на зърно на пазарни цени.

Заместник-министърът каза, че към момента единствената мярка, която се прилага, е интервенционно изкупуване и освобождаване на интервенционни запаси в общността. Това става по решение на Европейската комисия. "Ние можем да направим преценка и проверяваме в момента как изглежда състоянието", обясни Боянова.

Като министерство за нас качеството на хляба е най-важното и неслучайно започваме и инициативата за стандарти за хляба", изтъкна тя. "Качеството на хляба е тема, която ще бъде обсъждана с неправителствения сектор, с хлебопроизводителите и предстои тяхното изготвяне".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.