1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Търговските регулатори на Европейския съюз искат да бъде разширен обхватът на правомощията им

Търговските регулатори на Европейския съюз искат да бъде разширен обхватът на правомощията им

Целта е да се преследват компании в антидъмпингови разследвания

Търговските регулатори на Европейския съюз искат да бъде разширен обхватът на правомощията им, за да могат да преследват компании в антидъмпингови разследвания, става ясно от европейски документи, видени от "Ройтерс".

Предложението, което трябва да бъде одобрено от държавите членки и Европейския парламент, ще направи законово по-лесно за Европейската комисия да изисква от компаниите да предават ключови данни за доказване, че някои чуждестранни продукти се продават на по-ниски от пазарните цени в Европа.

То може да даде право на агенцията на ЕС за търговията да налага наказателни мита на повече китайски стоки и в същото време да увеличи своето преимущество срещу Китай и други страни в търговските спорове, пише regal.bg.

"Производителите от ЕС често неохотно подават жалби или се оттеглят от разследвания и това им пречи да упражняват правата си според правото на ЕС и Световната търговска организация", пише в един от документите. Една от три компании, които са взели участие в проучване на Еврокомисията, казват, че са обект на ответни мерки от чужбина, ако подадат оплакване при регулаторите.

"По-нападателният подход срещу заплахите за ответни мерки, измами или структурно изопачени търговски практики ще засилят нашата система и ще допринесат за запазването на производителността и заетостта в ЕС", пише още в документа.

Според запознати с предложението източници на агенцията, то е било изготвено от екипа на еврокомисаря по търговията Карел де Гухт, за да се увеличат преимуществата на комисията срещу Китай. Де Гухт обвини Китай, че субсидира "почти всичко" в индустрията.

"Това е ясен опит да се отговори на тенденция, започната от Китай", каза дипломат от ЕС, запознат с предложенията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.