1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Тютюнопроизводители от Гоцеделчевско излизат на протест

Тютюнопроизводители от Гоцеделчевско излизат на протест

Това е първият протест, който се организира за 2011 година в района

Тютюнопроизводители от целия Гоцеделчевски район излизат днес на протест. Той се организира от седемчленен инициативен комитет, който е подал уведомление до общинска администрация Гърмен.

Протестните действия ще бъдат във времето от 12.00 до 14.00 часа в близост до местността „Барото”, която се намира на главния път Гоце Делчев – Доспат. Точното място е разклона за селата Огняново и Гърмен. В уведомлението си, членовете на инициативния комитет са упоменали, че имат намерението да пристъпят към блокиране на пътя. Очаква се на протеста да присъстват стотици тютюнопроизводители, както от четирите общини в района на Гоце Делчев, така и от съседни като Якоруда и Доспат.

Това е първият протест, който се организира за 2011 година в района. Тютюнопроизводството е основният поминък, на който разчитат жителите на гърменското село Дебрен, каза кметът на селото Бастри Чаушев. През последните години хора от селото са правили опити да се занимават с животновъдство, производство на краставици или зелка, но те са единични. Основното, на което разчитат от десетилетия, е тютюнът. Затова и много от жителите на селото са притеснени от случващото се в този сектор.

Забавената изкупна кампания през тази година е само един от проблемите. По-големият обаче е в ниските цени, на които са изкупува тютюнът, които не са актуализирани от години. Заради по-добро заплащане, много от жителите на Дебрен са ходили сезонно да гледат тютюн в съседна Гърция. Тази година обаче и от там са претърпели разочарования, заради намаленото заплащане във връзка с кризата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.