1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Унгария въвежда таван за цените на някои храни

Унгария въвежда таван за цените на някои храни

Наблюдатели коментират, че Орбан е изправен пред най-голямото си предизвикателство, откакто е на власт

В опит да овладее галопиращата инфлация в страната унгарското правителство задължи големите търговски вериги да намалят цените на някои основни хранителни стоки. През април инфлацията в страната достигна 24,5 процента на годишна база и е най-високата в Европейския съюз.
 
Спрямо април миналата година храните са поскъпнали с близо 39 на сто, показват официалните данни от Будапеща. Затова правителството на Виктор Орбан нареди на веригите с годишен оборот над 1 милиард форинта, или около 3 милиона евро, да предлагат седмични отстъпки от поне 10 процента спрямо най-ниските  цени през предходните 30 дни за 20 продукта, сред които птиче месо, мляко, сирене и хляб.
 
Наблюдатели коментират, че Орбан е изправен пред най-голямото си предизвикателство, откакто е на власт. В резултат на високите цени на храните, техните продажби са се свили с 10 на сто спрямо април миналата година. 
 
От правителството съобщават, че предстои вдигане на данъците върху приходите на големите вериги, ако те надвишават 100 милиарда форинта. Новата ставка ще бъде 4,5 процента вместо сегашните 4,1 на сто и ще влезе в сила от 1 януари 2024-та. Мярката е наложена в опит да се стабилизира държавният бюджет.
В отговор на новия данък, Европейската комисия коментира, че той ще бъде в ущърб на чуждестранните компании, които са изградили големи мрежи от супермаркети в страната. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.