1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Унгария възнамерява да обяви национална забрана за украинския внос, ако ЕК не удължи мораториума след 15 септември

Унгария възнамерява да обяви национална забрана за украинския внос, ако ЕК не удължи мораториума след 15 септември

Снимка:

Полша и Унгария заявиха, че едностранно ще удължат забраната, ако Еврокомисията не го направи.

Унгария е съгласна с Румъния, Словакия и България да наложи забрани за внос на украинско зърно в защита на националните пазари, ако ЕС не удължи действащата в момента забрана, която изтича на 15 септември. Това заяви днес унгарският министър на земеделието Ищван Над, цитиран от Ройтерс.

Българският премиер акад. Николай Денков обаче каза преди началото на днешното заседание на Министерски съвет, че правителството смята за правилно вносът на зърно от Украйна да бъде освободен, ако това ще намали цените на основните храни. 

Вчера парламентарната комисия по икономическа политика и иновации прие проекторешение България да оттегли забраната за внос на определени стоки от Украйна след 15 септември. Окончателното решение предстои да бъде взето в Народното събрание
   
Украйна стана изцяло зависима от алтернативните маршрути, осигурени от Европейския съюз и наречени "коридори за солидарност", за износа си на зърно, след като през юли Русия се оттегли от сделката за безопасен транспорт през Черно море. 

В резултат фермерите в съседните й страни - Полша, Унгария, Румъния, Словакия, както и в България, са изправени пред засилена конкуренция и проблеми на собствените си пазари, припомня Ройтерс. 
 
Унгарският земеделски министър Ищван Над заяви в пост във "Фейсбук", че тази нова национална забрана ще се прилага за по-широк спектър украински продукти, отколкото действащите мерки. 

"Съгласихме се с румънските, словашки и български колеги, че ако няма решение за удължаване на изтичащия мораториум от Брюксел, ще предприемем национални мерки индивидуално", каза Над във видео обръщение. 

Полша и Унгария заявиха, че едностранно ще удължат забраната, ако Еврокомисията не го направи. 

ЕК обяви "временни превантивни мерки" през май, с които се забраниха продажбите в Полша, Унгария, Румъния, България и Словакия, като същевременно се позволи транзита за неевропейски пазари, основно в Африка. Тези мерки обаче изтичат в петък, 15 септември. 

Еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски вчера изрази увереност , че ЕК ще удължи временната забрана за украински внос в тези пет страни, тъй като мерките допринасят за засилване на износа извън блока. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.