1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Ваксинирането на животните против шап не е икономически изгодно, според директора на НВМС

Ваксинирането на животните против шап не е икономически изгодно, според директора на НВМС

Резултатите от пробите от село Резово, град Малко Търново и село Сливарово са отрицателни

Ваксинирането на животните против шап не е икономически изгодно. Това каза пред журналисти в Бургас генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) д-р Йордан Войнов, информира Агенция "Фокус". Основната причина да не се прилага ваксиниране е, че ваксината „замъглява картината”. „Освен това за този вирус, който е от щам „О”, животните трудно изграждат имунитет. Този имунитет е за три месеца и това усложнява картината. Едно, че е скъпо и много трудоемко и второ - в Европейския съюз (ЕС) е забранено да се ваксинира”, каза д-р Войнов.

За случаите на шап в България освен, че е уведомена Европейската комисия, е уведомено и Бюрото за борба с епизоотии в Париж и съответно Република Турция и се очаква те да предприемат съответните мерки за предотвратяване разпространението на вируса. На този етап няма сигнали от стопани в други селища за съмнения за разпространението на шап сред домашните животни. Продължава изследването на животните.

Резултатите от пробите от село Резово, град Малко Търново и село Сливарово са отрицателни, което е обнадеждаващо и означава, че разпространението на заразата е хванато навреме, каза още Войнов. Събирането и анализирането на проби ще продължи още доста време, за да има по-дълго време мониторинг, посочи директорът на НВМС.

Следи се физическото ликвидиране на животните в село Кости и изчистването на огнището там, и след анализ на това дали няма да има и други огнища на заразата в областта, ще бъде предприета втората стъпка - така нареченият санитарен лов на диви животни. В момента ловът на животни в региона е забранен. „Когато се установи, че навсякъде резултатите са отрицателни, ще се предприеме втората стъпка по изследване на дивите животни”, каза д-р Войнов. На въпрос има ли съпротива от страна на местните хора по отношение ликвидирането на животните, директорът на РВМС-Бургас д-р Димитър Германов каза: „Тежко е и е трудно, но те разбират проблема и знаят, че няма друг начин да се ликвидира заразата” .

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.