1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Винарите в Пиринско търсят руски пазари

Винарите в Пиринско търсят руски пазари

Най-изнасяното вино за чуждия пазар се произвежда от сорт, който вирее само у нас

 

Винопроизводителите в Пиринско ще трябва отново да се преборят за руските пазари. През последните 15 години изгубихме разработените огромни пазари за вино в Русия, само допреди години там се изнасяха по 15 000 бутилки на час. През последните 8-10 години експортът е спаднал драстично, коментира изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното в България Росица Горанова.

Всички винопроизводители в Пиринско работят почти по една и съща схема – качествените и скъпи вина заминават за Западна Европа, а останалите отиват за вътрешния пазар, където от години има пренасищане с подобен клас вино. Най-търсеното вино от "Широка мелнишка" заминава директно за Англия, Германия, Чехия и Италия, като за страната остават изключително малки количества за отбрани клиенти. Напитката се произвежда от уникален сорт, който не вирее в нито една друга част на света и е търсен точно поради тази причина. Останалите вина, които се произвеждат  от сортовете "Каберне" и "Мерло", почти не успяват да се преборят с конкуренцията на страни като Аржентина и Чили. Там от година са направени такива видове лози, от които виното излиза с аромат на ягода или малина. Това е причина нашите вина от този вид, които са абсолютно чисти, да им е трудно да се наложат на световните пазари. "Точно тези вина ще трябва да опитаме да предложим на руския пазар. Той е достатъчно голям, за да може да поеме и скъпи висококачествени вина, и такива вина, предназначени за средностатистическия гражданин", коментираха винопроизводителите от Благоевградска област.

Само за година в региона се бутилират над 10 милиона литра вино, като основно производството е насочено към трапезните бели и червени вина.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.