1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Винарският бизнес е в рецесия

Винарският бизнес е в рецесия

Свива се и износа

 

През първото тримесечие на 2009 г. производството на вино продължава да върви надолу, показва обзорният анализ на СФБ Капиталов пазар АД за развитието на сектора в България, съобщиха от БСК. Спрямо същия период на миналата година произведените червени вина са с 30% по-малко, а белите с 20%. В сравнение с първото тримесечие на 2008 г. вносът на вина в България намалява с 30.2%, а износът се свива с 32.6%. Целият стокообмен е с една трета по-малък спрямо първите три месеца на миналата година.

Между 25-30 % е спаднал износът на българско вино за Русия, каза пред Фокус Наталия Казакова, изпълнителният директор на „Винпром Русе”, член на Управителния съвет на Националната лозаро-винарска камара. Спадът е започнал от октомври 2008 г. досега. Не всички заводи обаче отбелязват спад, при някои има ръст в износа на вино за Русия, какъвто е „Винпром Русе” например, обясни Казакова.

Икономическата криза се отразява основно в спад на потребление на вино на вътрешния пазар. По думите на Казакова става дума за близо 40 % спад в продажбите на вътрешния пазар. Може да се каже обаче, че намаляването на потребление на вино е и заради летните месеци. „Мисля, че реалният спад на вътрешния пазар е около 25 %”, каза тя.

Реколтата от грозде ще бъде добра, но се очаква суровината да бъде малко по-суха заради това, че през последните седмици нямаше дъждове.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.