Националният конкурс за познавачите на вина се организира за трети път в България
Водещи сомелиери от цялата страна показаха умения в изкуството за съчетаване на вино и чаша по време на Националния конкурс "Сомелиер на България 2006", който се проведе в София, съобщават организаторите.
Конкурса се организира за трети път в България. Участниците в конкурса преминават през няколко кръга, по време на които трябва да докажат познанията и уменията си. География и история на виното, сортове, личности, винификация, винени закони и класификации, са само малка част от темите на състезанието. Най-атрактивния момент в конкурса е така наречената "сляпа" дегустация. Очите на състезателите задължително се закриват с тъмен и плътен плат.
Сомелиерът е човека, който ще ви помогне да изберете подходящото вино за вашата вечеря. Той е човекът в ресторанта, които внимателно следи всички детайли, свързани с напитките - съставянето на листите според критериите на клиента, наличности, обслужване. Наричат сомелиерството "Професията на новото време", въпреки че сомелиери има още в древноста. Историята се заплита някъде около старофренските думи sommerier, somier и bete du somme, които са се отнасяли до...оседлаването на конете и 1690 г. Във френския двор тази личност е била отговорна за слагането и подреждането на масата и за виното към ястията. Професията съществува само от няколко години в България.