1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Водещи сомелиери показаха умения по време на Националния конкурс "Сомелиер на България 2006"

Водещи сомелиери показаха умения по време на Националния конкурс "Сомелиер на България 2006"

Националният конкурс за познавачите на вина се организира за трети път в България

 

Водещи сомелиери от цялата страна показаха умения в изкуството за съчетаване на вино и чаша по време на Националния конкурс "Сомелиер на България 2006", който се проведе в София, съобщават организаторите.

Конкурса се организира за трети път в България. Участниците в конкурса преминават през няколко кръга, по време на които трябва да докажат познанията и уменията си. География и история на виното, сортове, личности, винификация, винени закони и класификации, са само малка част от темите на състезанието. Най-атрактивния момент в конкурса е така наречената "сляпа" дегустация. Очите на състезателите задължително се закриват с тъмен и плътен плат.

Сомелиерът е човека, който ще ви помогне да изберете подходящото вино за вашата вечеря. Той е човекът в ресторанта, които внимателно следи всички детайли, свързани с напитките - съставянето на листите според критериите на клиента, наличности, обслужване. Наричат сомелиерството "Професията на новото време", въпреки че сомелиери има още в древноста. Историята се заплита някъде около старофренските думи sommerier, somier и bete du somme, които са се отнасяли до...оседлаването на конете и 1690 г. Във френския двор тази личност е била отговорна за слагането и подреждането на масата и за виното към ястията. Професията съществува само от няколко години в България.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.