1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. За несъстоялата се печалба на българските охлювъди

За несъстоялата се печалба на българските охлювъди

Националният охлювъден клъстер и НВМС изясняват “заслугите” си за износа на наши охлюви

На съвместна пресконференция представители на Националния охлювъден клъстер /НОК/ и Инициативния комитет „Да спасим българското охлювъдство" алармираха, че от 6 месеца дейността на клъстера е блокирана поради бездействието на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) и други отговорни институции. В същото време водещи научни и медицински институти от цял свят са доказали безспорните антитуморни, антивирусни и имуностимулиращи свойства на слузта източвана от охлювите, отгледани в България по уникалната технология на НОК, изтъкна председателят на НОК Йово Йовчев. В желанието си да използва тази възможност ръководството на клъстера търси помощта дори на българския министър председател с призива „Г-н премиер, спасете българското охлювъдство!” в специално изпратеното до него писмо. На въпросите обаче какво количество са произвели техните членове и колко от него е изкупено и реализирано от страна на клъстера г-н Йовчев се затрудни да отговори, а спомена само цифрата от 20 хиляди тона продукция, за която не стана ясно коя година е добита. Основният упрек на НОК към НВМС е че не познава евродирективата от 2004 г., регламентираща параметрите на лабораторните изследвания, позволяващи износът на продукцията от наши охлюви и не изпълнява задължението си да ги предостави на българските производители на охлюви.

Не стана ясно обаче какво е направило ръководството на НОК в желанието си да помогне на своите членове, платили по 1000 лв. членски внос, за да имат сигурност на производството и реализацията на продукцията си като част от клъстера. Разбра се само че голяма част от продукцията залежава, умира и се похабява. На въпрос защо не са ползвали услугата на друга европейска лаборатория за изследване на продукцията, което би осигурило нейния износ, отговорът беше, че за наши охлюви ЕС разрешава изследвания само в две акредитирани за това лаборатории в България. От клъстера обвиниха НВМС в незаинтересованост към този сектор в животновъдството ни, непознаване на европейското законодателство и задълженията й по него.

В отговор генералният директор на НВМС и изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов обясни пред агенция “Фокус”, че всяка страна-членка на ЕС изготвя свои правила за изследване на охлювите и , че те не са от хармонизираните животни в ЕС.

Още по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.