1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. За първи път износът през годината е превишил вноса

За първи път износът през годината е превишил вноса

Традиционно страната ни изнася фармацевтични продукти и материали от химическата промишленост и машиностроенето

Първите положителни признаци за съживяване на икономиката през изминалата година започнаха да се проявяват в експортно ориентираните сектори. Това съобщи директорът на Националния статистически институт (НСИ) Мариана Коцева, цитирана от Агенция "Фокус".

„Плахи, отделни положителни сигнали се появиха и в сферата на услугите, но все още там несигурността и ниското вътрешно търсене са причината мениджърите да не са все още големи оптимисти за развитието на този сектор. Секторът, който най-трудно се измъква от кризата, е секторът на строителството, където все още спадът продължава в сравнение с предишните години”, посочи Коцева.

Директорът на НСИ Мариана Коцева обобщи, че износът за първи път е превишил вноса през последните девет месеца на годината, което е положителен сигнал за развитие на икономиката. Традиционно страната ни изнася фармацевтични продукти и материали от химическата промишленост и машиностроенето. Прави впечатление също, че има преориентация към нови пазари, което е резултат от преструктуриране на икономиката.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.