1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Заради продуктовите такси хранителни стоки от първа необходимост ще поскъпнат от 5 до 13 %.

Заради продуктовите такси хранителни стоки от първа необходимост ще поскъпнат от 5 до 13 %.

Новия ценови шок се очаква до месец

 

Цените на някои хранителни продукти от първа необходимост, сред които хляб, мляко, олио, месо, ще се увеличат с от 5 до 13 % в рамките на месец, ако не бъде отменена заповедта на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров, с която не се признава изпълнението на задълженията на четири от петте колективни организации за рециклиране на отпадъците.

Неизпълнението налага събирането на допълнителни такси от производителите. Дружеството обжалва заповедта пред Върховния административен съд.
Хлябът ще поскъпне с 5 % от месец май заради таксите за отпадъците, коментират производители. С 2­3 ст. на килограм се вдигат и цените на месото заради тарелките. Производителите на олио от Лясковец все още не са направили точна калкулация за поскъпването. Млякото и млечните продукти ще поскъпнат също, но не драстично. Продуктовата такса ще вдигне цената и на бирата, но все още не се посочват конкретни числа.

Според последните разчети излиза, че Министерството на околната среда и водите (МОСВ) трябва да събере около 150 млн. лв. със задна дата за 2005 г., а за следващите години ­ около 280 млн. лв. на година. Противоречието се състои в това, че според Националната програма, предложена от МОСВ и утвърдена от Министерски съвет, необходимите средства за разделно събиране и рециклиране на опаковките са в размер на 35 млн. лв. годишно до 2011 г.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.