1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Добри новини за българските пчелари

Добри новини за българските пчелари

За първи път тази година ще има подпомагане по мярка "Биологично земеделие" по която ще могат да кандидатстват и биологично насочените пчелари

За първи път тази година ще има подпомагане по мярка "Биологично земеделие" обяви при откриването на международното изложение-договаряне „Пчеларство - Плевен 2015" земеделският министър Десислава Танева. По тази мярка ще могат да кандидатстват и биологично насочените пчелари, като помощта е в размер на 25 евро за пчелно семейство и 35 евро за пчелари в преход. Още в края на първото полугодие на 2015 г. ще бъде отворена и мярката Млад фермер - обеща Танева. Тя подчерта, че изискванията за пчелари по нея са облекчени и вместо изискваните 131 кошера през миналия програмен период сега са достатъчни 126 кошера.

Друга новост е отварянето на подмярката 6.3 за подпомагане на малките фермери, от която могат да се възползват и начинаещи пчелари. Стартовата помощ на подмярката е 15 000 евро.

Поради силният интерес изложението тази година е удължено с един ден повече и ще продължи до 15.02.2015 г. включително. Тогава ще бъдат раздадени и отличията за най-добре представилите се участници. Ще бъдат връчени две големи награди - „Крило на успеха" и приз за „Най-проспериращ млад пчелар на България за 2014 г.". Ще бъдат отличени и научни публикации, нов производ на пчелен продукт, опаковка и етикет на годината.

Автор: Валери Станев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.