1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Европейската инициатива "Да спасим пчелите и фермерите" събра над 1 млн. подписа

Европейската инициатива "Да спасим пчелите и фермерите" събра над 1 млн. подписа

Повече от 1 милион подписа са събрани в подкрепа на забраната на химическите препарати за растителна защита, твърдят от Европейската гражданска инициатива "Да спасим пчелите и фермерите". Предстои валидността на подписите да бъде потвърдена.
 
Преди 10 дни изглеждаше невъзможно необходимият брой подписи да бъде събран до крайния срок на 30 септември. Ден по-късно от гражданската инициатива обявиха, че разполагат с 1 милион и 150 000 събрани в 10 държави от Европейския съюз.
 
В случай, че националните власти в тези 10 страни потвърдят валидността на минимум 1 милион подписа, инициативата ще е постигнала успех, който задължава Европейската комисия и Европарламента да включат исканията в дневния си ред. Те включват намаляване на синтетичните препарати с 80% до 2030-та, както и тотална забрана след 2035 година. Освен това природозащитниците настояват за ренатуриране на биотопи, превърнати в земеделски площи, както и преминаване към производствени методи, с които селското стопанство да допринася към биологичното разнообразие. 
 
Организаторите на инициативата са доволни от резултатите, които според тях показват, че гражданите на Европейския съюз искат промяна в селскостопанската политика. Най-голяма подкрепа инициативата получава от Германия, от където са повече от половината подписи.
 
В същото време фермерски организации и производители на препарати предупреждават, че селското стопанство не може без препарати. Цитира се доклад на ФАО, в който се казва, че при отказ от растителна защита добивите ще паднат с 80%, докато нуждите от храни ще се увеличат с 50 на сто. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.