1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Мария Габриел: Важно е да популяризираме уникалността на българското биопчеларство

Мария Габриел: Важно е да популяризираме уникалността на българското биопчеларство

Снимка:

Браншът, който има бъдеще, се развива се добре

Това, което за нас е много важно, е да продължим да популяризираме уникалността на българското биопчеларство. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел, цитирана от Агенция „Фокус”.

„България е сред водещите страни що се отнася до иновации в биопчеларството. Това е един бранш, който има бъдеще, развива се добре. Българските пчелари определено са в крак с последните тенденции, иновативни са”, заяви депутатът.

По думите й, биологичното пчеларство е една част от сектора „Пчеларство”, която е наистина перспективна и в която България може да защитава много силно място. „Гордеем се с биоразнообразието си, гордеем се с видовото разнообразие на мед и медни продукти, които можем да предлагаме. Надявам се, че в рамките на няколко дни в Европейския парламент още веднъж ще имаме възможност да защитим меда като естествен, натурален продукт, защото в предложението на Европейската комисия за промяна на Директивата за меда има ясно предложение поленът да бъде смятан за естествена съставка, а не за външна такава”, заяви Габриел.

Според нея е важно да продължаваме да отстояваме, че медът е натурален продукт, който носи изключителна полза за здравето на всички нас – не само в Европа, но и в целия свят. „В тази връзка секторът на пчеларството трябва да получи много силна подкрепа и в следващия програмен период 2014-2020 г.”, подчерта евродепутатът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.