1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Пчеломания в Добрич отвори врати за десети път

Пчеломания в Добрич отвори врати за десети път

Снимка:

Над 50 фирми се включиха в специализираното изложение

Близо 70 000 е броят на пчелните семейства в Добричка област. Добивът от мед през лятото на 2012 г. е бил от 25 до 50 кг от кошер. В момента има предпоставки за добра година, тъй като пчелите са презимували добре и загубите след зимата достигат едва 5%. Данните обобщи Стойчо Стойчев, областен координатор на Националната браншова организация Български пчеларски съюз по време на откриването на Х-ото издание на специализираното изложение Пчеломания. То се провежда от 21 до 23 март в СК „Простор“ в Добрич. Над 50 фирми се включиха в изложението и подредиха щандове с пчеларски продукти, инвентар, ветеринарномедицински препарати, овощен и посадъчен материал, цветя и специализирана литература. Лентата на форума прерязаха зам.-кметът на Добрич Иван Колев и изпълнителният директор на Добрички панаир АД Звезделина Иванова. Веднага след това бяха наградени и участниците в конкурса за детска рисунка на тема „Медът – сладкото злато на Добруджа“, в който умения и талант показаха над 250 малчугани от детски градини и училища.

Поздравителен адрес до присъстващите пчелари изпрати и евродепутатът Мария Габриел, в който се подчерта, че от декември 2012 г. до момента в ЕП и ЕК усилено се дискутира пчеларският сектор. Освен за употребата на пестициди и здравето на пчелните семейства, предстоят сериозни преговори относно новата схема за плащане на пчелно семейство, се казва още в приветствието на г-жа Габриел.

Необходима е генерална промяна в начина на финансиране по Националната пчеларска програма 2014-2016 г., заяви още Стойчо Стойчев. Средствата по някои от мерките се изчерпват за броени часове. При бюджет от 7 млн. 400 хил. лева одобрените бенефициенти за тази година са едва 680 за цялата страна и това прави Националната програма недостъпна за повечето пчелари. За целта от областната браншова организация в Добрич вече са готови с редица предложения. Сред тях е удвояване на средствата по мярката за борба с вароатозата от 715 хиляди лева на 1 милион и 500 хиляди лева. Второто предложение на браншовиците касае мярката за закупуване на пчелни майки. По нея са били отпуснати около 200 хиляди лева, а са необходими поне 500 хиляди лева.

Отличието на Добрички панаир АД за „Пчелар на годината“ получи Иван Пеев от Добрич. Той отглежда 150 пчелни семейства в района на град Шабла. По думите му изкупната цена на меда трябва да бъде поне 5,50 лв./кг, за да се покрият разходите по добиването му. Пчеларят реализира меда си на едро на цени от 4-4,20 лв./кг.

Вижте видео...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.