1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Протести на пчелари се проведоха днес

Протести на пчелари се проведоха днес

България се въздържа от гласуване на забраната за използване на опасните неоникотиноидни пестициди

Пчелари от Шумен, Варна, Силистра, Разград и Търговище излязоха на протести днес, съобщи БНТ. Причина за това е решението на България да се въздържи от гласуване на забраната за използване на опасните неоникотиноидни пестициди при отглеждане на посевите, заради които измират пчелните семейства.

В началото на година Брюксел поиска от страните членки на ЕС да наложат забрана за употребата на опасните пестициди при слънчогледа, рапицата, царевицата и памука. Големите държави, в това число и Великобритания и Германия, обаче не подкрепиха идеята. Така ЕК предложи двегодишно отлагане на забраната.

"С това решение вие подписахте смъртната присъда на пчеларството в ЕС", се казва в декларацията на протестиращите, която ще бъде изпратена до президента и до служебния премиер. Според пчеларите най-страшното е, че арендаторите не ги уведомяват предварително, когато започват да пръскат с опасните пестициди, което е довело до масовото измиране на пчелни семейства през миналата година.

Около 200 000 пчели са измрели през 2012 година в България при капацитет за отглеждане за над 1 милион. Това са около 20% от българските пчели. Масовото изчезване на насекомите застрашава не просто реколтата, но и самото съществуване на природата и хората във вида, в който ги познаваме, предупреждават еколози и фермери. Около три четвърти от световните хранителни култури разчитат на пчели и други насекоми, за да оплодят техните цветове.

Измирането на пчелите е световен проблем. Затова страни като Италия и Испания вече са въвели забрана за използването на вредните пестициди. Сериозни мерки за употребата им обмислят и други европейски държави, след като данните на експертите сочат, че те са причина за 64% от смъртността на пчелните семейства. Три от най-широко използваните отровни пестицида се произвеждат от големи американски, швейцарски и германски концерни.

Протестиращите пчелари във Варна издигнаха плакати, на един от които пише: "За пчелите 7 млн., а за тютюна – 70 млн.". Те настояват за допълнително субсидиране, както и за криминализиране на кражбите на пчелни семейства, защото техният брой се е увеличил.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.