1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. 26 септември се отбелязва като Световен ден на морето

26 септември се отбелязва като Световен ден на морето

Снимка:

По данни на ООН през последните 100 години световните запаси от някои ценни риби са изчерпани до 90%

26 септември се отбелязва като Световен ден на морето (World Maritime Day) от 1978 година по решение на Х Асамблея на Международната морска организация (International Maritime Organization, IMO) към ООН. Целта е да бъде привлечено вниманието на международната общественост към заплахата, която представляват за световния океан разхищението на морски ресурси, замърсяването на моретата и глобалното затопляне.

За Международната морска организация през последните години приоритетите се фокусират върху повишаване на безопасността при корабоплаване и предотвратяване на замърсяванията на морската среда. По данни на ООН през последните 100 години световните запаси от някои ценни риби са изчерпани до 90%. Около 21 милиона барела нефт ежегодно се изливат в световния океан. Синтетическите замърсители, изхвърляни в големите водоеми са причина за гибелта на хиляди морски обитатели годишно. Заради глобалното затопляне през последното столетие морското ниво се е покачило с 10-25 см.

Устойчивото развитие на световните морски пространства е сред първостепенните задачи на човечеството и важна мисия на Международната морска организация. Председателят на ИМО г-н Кожи Секимизу организира по повод Световния ден на морето Международен симпозиум под егидата на ООН на тема "Устойчивото развитие: приносът на ИМО отвъд Rio+20". Целта на симпозиума е да насочи вниманието на страните-членки и на световната общественост към ролята на морския транспорт за растежа на световната икономика и просперитет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.