1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Днес почитаме паметта на св. великомъченик Димитър

Днес почитаме паметта на св. великомъченик Димитър

В народния календар денят на св. Димитър е свързан с поврат в годишното време и с началото на зимата

Българската православна църква почита днес паметта на Св. Великомъченик Димитрий Мироточец. Празникът е наричан от народа Димитровден.

Най-рано култът към светеца възниква в Солун - през V в. Скоро след това е пренесен в Тракия и Македония. Похвално слово за него пише Климент Охридски

В народния календар денят на св. Димитър е свързан с поврат в годишното време и с началото на зимата. Българите вярват, че Св. Димитър носи зимата и като си разтърси брадата от нея падат снежинки. Според народното поверие в полунощ срещу празника небето се отваря и след него се очаква първият сняг.

Според българите годината се разделя на две части – от Гергьовден до Димитровден и от Димитровден до Гергьовден.

На 26 октомври свършва традиционният период от Гергьовден до Димитровден за наетите сезонни работници - пастири, ратаи и др. Затова и празникът на св. Димитър се нарича още Разпус. Краят на селскостопанските работи се отбелязва със селски сборове, хора и песни.

В някои краища на Димитровден се извършва и обреда полазване: Всички стопани следят какъв човек първи ще влезе в дома им (или ще потропа на вратата). Ако той е богат и оправен, значи следващата година ще бъде богата и плодородна.

АГРО.БГ пожелава здраве и дълголетие на всички  именници, които носят името на светеца.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.