1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. През 2010 година се завърнахме към българското бяло вино

През 2010 година се завърнахме към българското бяло вино

Вносното вино обичайно е и в по-високия ценови сегмент

Забелязва се намаляване на потреблението на вносно вино. Това заяви Бранимир Ботев – председател на Асоциацията на производителите и вносителите на спиртни напитки, цитиран от Агенция "Фокус". По думите му – вносното вино обичайно е и в по-високия ценови сегмент.

"Българинът се връща към корените си и започва да консумира все повече българско вино. Дори изненадващо – последната година се е увеличила консумацията и на бяло вино в България. Може би немалко хора биха се ориентирали на Бъдни вечер към бялото вино с оглед на трапезата от постни храни. Бялото вино доста плътно доближава общата консумация на червено вино. За познавачите е ясно, че на цена до 4-5 лв. за бутилка не могат да разчитат на качеството”, заяви Ботев.

В условията на криза за потребителите е определяща и цената, но вероятно има и известно недоверие, че в по-достъпния ценови диапазон се предлага качествено чуждестранно вино.

Ботев отбеляза, че обичайно посрещаме Бъдни вечер на масата с червено вино. "Традиционно по празниците българинът е свикнал да подготвя трапеза с близките и приятелите си и на тази трапеза да има подходящите храни за ритуалите, които трябва да изпълняваме и за празниците, които посрещаме”, посочи той. Според него, най-важното е червеното вино да е истинско и хубаво.

"Достатъчно богата ни е земята, достатъчно много традиции има по различните краища на България. Истината е, че трябва да бъде хубаво и истинско. Дали ще бъде мавруд или гъмза – традиционни български сортове, дали ще бъде памид – едно прекрасно вино, което до това време вече е станало, дали ще бъде от по-модерните сортове – мерло или каберне совиньон, това няма голямо значение. Слага се това вино, което се харесва на хората на масата. По празниците, които предстоят – и Нова година, и именните дни, освен вино се слага на масата и традиционният аперитив на българите – ракията. Тя може да бъде и греяна в зависимост от ситуацията и температурата, може да бъде и нормално изстудена”, коментира още Ботев.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.