1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. У нас за Коледа се изсичат над 700 хил. иглолистни дървета

У нас за Коледа се изсичат над 700 хил. иглолистни дървета

Възстановяването на горите отнема около десет години

У нас за Коледа се изсичат над 700 хил. иглолистни дървета. Точна статистика за потреблението няма, но всяка година близо 200 хил. елхи се изхвърлят. Възстановяването на горите отнема около десет години.

Цената на една е около 150 лв. Традицията повелява да украсяваме коледни дръвчета всяка година. Макар че изкуствените елхи са по-евтини и се използват многократно, обикновено заделяме пари за истински борчета. Живите елхи са по-скъпи и се продават в специални контейнери. Те могат да се запазят и след празника. Има тънкости при украсяването на живата елха - за да оцелее, пъпките трябва да останат цели. Добре е дръвчето да не се засажда веднага след празника, а през пролетта. След това се полива обилно в топлите дни, отбелязва агенция КРОСС.

Растенията, които се режат от гората, са по-евтини и не могат да се запазят. По пазарите рязани елхи още няма. От държавната агенция по горите обаче имат готовност да проверяват търговците в цялата страна. През миналата година инспекторите са конфискували 900 незаконно отрязани дръвчета. Глобени са 300 души. Санкцията е от 50 до три хил. лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.