1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Ученици от Добрич пресъздават народните обичаи, свързани с Коледа

Ученици от Добрич пресъздават народните обичаи, свързани с Коледа

Снимка:

Те са за благополучие, здраве и късмет през годината

Ученици от Добрич пресъздадоха народните обичаи, свързани с днешния празник Игнажден. Мястото на събитието беше Етнографската къща, сама по себе си архитектурен паметник от епохата на Възраждането. В нея е подредена експозиция „Добруджански народен бит и старинни български накити”. Колекциите от красиви добруджански тъкани и оригинални носии и накити са шедьоври на народното изкуство.

Организатори на днешната възстановка са Регионален исторически музей – Добрич и Висше училище Международен колеж. Събитието е част от дейностите, заложени в проект „Транс Тур Нет: Създаване и маркетинг на пилотни трансгранични туристически продукти в Добруджа”. Според православния календар на 20 декември се отбелязва Игнажден. Този ден поставя началото на коледните празници, свързва със зимното слънцестоене и се смята за начало на новата година. В Добруджа се нарича още Млада година, Полаз или Полазовден. Всички обредни действия на този ден целят да осигурят благополучие, здраве и късмет през годината, припомнят от Историческия музей.

След пресъздаване на обичаите, свързани с коледно-новогодишните празници, бяха представени и избраните 50 най-атрактивни туристически обекти в Добричка област.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.