1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Великденските празници тази година ще са най-бедните за гърците от десетилетия насам

Великденските празници тази година ще са най-бедните за гърците от десетилетия насам

В държавния и частния сектор заплатите паднаха с над 20 на сто

Великденските празници тази година ще са най-бедните за гърците от десетилетия насам. Драстичното орязване на доходите, повишаването на данъците, скокът на цените на основните стоки и поскъпването на горивата и корабните билети принуждават гърците да изминат трънливия път на своята Голгота, пише в. "Та неа", цитиран от БТА. 

Гърците ще трябва да празнуват тази година Великден с по-малко пари в джоба, но със същите или по-скъпи цени на стоките и услугите. В държавния и частния сектор заплатите паднаха с над 20 на сто, цените на пазара вървят нагоре, а домакинствата си правят с лист и молив сметките за разходите, допълва изданието. 

Според публикувано от вестника изследване едно четиричленно семейство с двама работещи, което миналата година е получавало чисто месечни доходи от 3040 евро, тази година трябва да се препитава със 728 евро по-малко и да покрива нуждите си. Ако към тези съкращения се прибави и орязването на великденските бонуси, доходите на едно такова семейство стават още по-ниски. 

Поскъпването на международните цени на горивата доведе и до скок на бензина в Гърция, където безоловният вече гони две евро за литър. А това означава, че ако едно семейство реши да пътува за Великден от Атина до Солун, то ще е принудено да плати 12.1 евро повече. Миналата година за тази дестинация разходите бяха 141.4 евро, а тази година възлизат на 153 евро, след като цената на безоловния бензин от 1.7 евро за литър скочи на 1.835 евро, тоест почти с 8 на сто. 

По-скъпи от миналата година са и билетите на компаниите от морския транспорт, тъй като миналата седмица те бяха повишени с 6 процента. Така пътуването за Великден до някой остров също излиза по-скъпо в сравнение с миналата година. 

До остров Хиос (отиване и връщане) разходите за билетите на едно четиричленно семейство (двама възрастни и две деца) заедно с автомобила миналата година бяха 343 евро, докато тази година те са 364 евро. В същото време хотелите на Халкидическия полуостров свалят цените в сравнение с миналата година. Стая с четири легла в петзвезден хотел там с три нощувки тази година ще струва 600 евро, докато през 2011 г. тази цена е била 630 евро. 

Колкото до великденската трапеза на гърците може да се каже, че нещата в това отношение са по-добри, тъй като цените на повечето продукти са същите като миналата година, а в някои случаи и по-ниски. Малките агнета не се очаква да надхвърлят 9-9.20 евро за килограм, по-тежките агнета ще се продават значително по-евтино. По-ниски са и цените на плодовете и зеленчуците. Поскъпването се отнася най-вече за супермаркетите. 

Показателен е фактът, че разходите за великденската трапеза за четирима души тази година се изчисляват на 94.07 евро, докато миналата година те са възлизали на 91.94 евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.