1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 340 хиляди фермери у нас са с обем на производство до 8000 евро годишно

340 хиляди фермери у нас са с обем на производство до 8000 евро годишно

Малките стопанства осигуряват преобладаваща част от работните места и доходите в селските райони

В България има 372 хиляди земеделски производители, от които почти 92%, или 340 хиляди са малки, с обем на производство до 8000 евро годишно. Резултатите от последното преброяване на фермерите оповести вчера, 7 ноември, Магърдич Хулиян от сдружение "Традиции и предприемачество в земеделието" по време на конференцията "Ще се срещнат ли потребителите и производителите". 70% от тези 340 хиляди фермери имат още по-малки приходи - тяхното производство е за под 2000 евро на година. Над 90% от полагащите труд в малките стопанства са техните собственици или членове на семействата им, поясни още той.

Малките стопанства осигуряват преобладаваща част от работните места и доходите в селските райони. Освен това дейността им е от решаващо значение за запазване на традиционната местна култура. Много от тях обаче се отказват от земеделието заради небалансираната подкрепа, обясни още Хулиян. По неговите думи в настоящия програмен период от 2007 до 2013 г. сме пропуснали да подкрепим адекватно малките стопанства. Като решение на проблемите той предлага да бъдат дефинирани ясни правила, които да са еднакви за всички и да не поставят никого в привилегировано положение. Освен това самите производители трябва да излязат извън сивата икономика и да имат желание за поемане на отговорност, пише "Сега".

Пиеро Сардо, един от основателите на Slow Food, изтъкна риска от задушаване на малките производители за сметка на масовото производство. "С понятията на днешния безмилостен либерализъм се счита, че щом нещо не е високопродуктивно, то не трябва да съществува", заяви Сардо. Той обясни, че запазването на традиционни местни продукти, породи и сортове е важно от икономическа гледна точка, защото те могат да осигурят трайна заетост на селските и на по-отдалечените райони. "Ние, потребителите, трябва да решим дали един от тези два свята ще изчезне. Когато купуваме, ние правим своя избор и трябва да осъзнаваме, че по този начин решаваме нечия съдба", каза още Пиеро Сардо.

Нова електронна система ще контролира производството на основни суровини за храните у нас, каза заместник-министърът на земеделието Явор Гечев. Земеделското министерство вече е започнало работа по новия метод, който ще следи всички звена в производството, преработката и доставката на хранителни продукти, както и износа им. Системата ще обхване произведеното на даден парцел, ще проследи какво е количеството и накъде се насочва. Тя ще се въведе, за да намали сивия сектор при различните отрасли. Гечев обясни, че почти 1 милиард лева от вътрешните доставки в страната идват от сивия сектор. И допълни, че при влизането си в министерството са заварили различни системи за контрол - някои електронни, някои - не. Всички те обаче нямали връзка помежду си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.