1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Българската агенция по безопасност на храните представи мерките за спиране разпространението на шап

Българската агенция по безопасност на храните представи мерките за спиране разпространението на шап

Разходите, които до момента са вложени от страна на държавата за борба със заразата, възлизат на около 700 000 лв.

На 25.03.2011 г. на пресконференция изпълнителният директор на БАБХ д-р Йордан Войнов представи мерките, които Българската агенция по безопасност на храните предприема, за да се справи с новите огнища на шап. Той обясни, че заразата продължава да се разпространява, защото в този район на страната има практика животните да се оглеждат свободно, като по този начин имат досег с диви животни, повечето дошли в България, преминавайки границата с Турция.

Д-р Йордан Войнов обясни, че при такава инвазия на шап от Турция адекватните мерки са два вида – умъртвяване на животните и дезинфектиране на засегнатите райони (предприет от Българската агенция по безопасност на храните) или спешна ваксинация на 10 км зона от мястото на заразата, след което отново се налага умъртвяване, което в случая може да се определи като излишен разход.  Българската агенция по безопасност на храните е получила одобрение от страна на Европейската комисия за мерките, предприети за спиране на разпространението на заразата. Разходите, които до момента са вложени от страна на държавата за борба с шапа, възлизат на около 700 000 лв.

Д-р Войнов обясни, че на 01.04.2011 г.  Българската агенция по безопасност на храните ще поиска допълнително финансиране от Европейската комисия – финансиране, както по отношение на самите стопани (фураж, вода), така и по отношение на разходите за борба със заразата - техника, дезинфектанти, горива, предпазни екипи за експертите на агенцията. Д-р Йордан Войнов увери, че ако се налага, ще бъдат взети драстични мерки за спиране на разпространението на шапа, като например да бъдат изпратени водоноски до засегнатия район и да бъдат осигурени фуражи за изхранване на животните, за да бъдат отглеждани в затворени стопанства, за да нямат контакт с преносители на заразата.  Той обясни, че слагането на заграждения е неефективна мярка, тъй като мрежите се унищожават от бракониери и дървосекачи.

Д-р Йордан Войнов засегна и темата за вноса на хранителни продукти от Япония. Той обясни, че внос няма от 2 години, но въпреки това е поискал среща с представители от посолството на Япония, където е било уточнено, че трябва да се налагат рестриктивни мерки, за да не се разпространяват следните храни, произведени в съответните префектури:

•   Спанак и какина, отгледани в префектурите Фукушима, Ибараки, Точиги и Гунма;
•   Прясно сурово мляко произведено в префектура Фукушима.

Д-р Йордан Войнов е засвидетелствал и готовността България да помогне на японската държава с вода и хранителни продукти.

 

Етикети БАБХ, шап, Турция
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.