1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. БДС и за лютеницата

БДС и за лютеницата

По думите на Павлина Параскова това лято много българи са закупили технологични инструкции за консервиране от Института по консервна промишленост

Трябва да бъде въведен задължителен стандарт при производството на българската лютеница, тъй като в момента тя е с много неизвестно качеството. Същото се отнася и за българския кетчуп, както и за редица други продукти от консервната промишленост. Това каза директорът на Института по консервна промишленост в Пловдив към Селскостопанска академия Павлина Параскова, предаде Агенция "Фокус".

По думите й това лято много българи са закупили технологични инструкции за консервиране от Института по консервна промишленост.

„В момента има много обаждания за технологични инструкции за консервиране. Изглежда младите са позабравили как се правят консерви. Сега се търсят технологични инструкции за лютеница, за кисели краставици, за туршии и салати. Това ни дава основание да кажем, че хората и в градовете си приготвят и през тази година зимнина. Преди две-три седмици предоставихме 15 технологични инструкции за белени домати – това означава, че хората си ги правят вкъщи”, каза Параскова.
Огромният проблем на консервната ни промишленост е в качеството, допълни още директорът на института. Българската лютеница на пазара е с компрометирано качеството и това не е тайна за потребителите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.