1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Бруцелоза и в плевенското село Ракита

Бруцелоза и в плевенското село Ракита

Заболяването е доказано чрез лабораторни изследвания на 25 кози

Бруцелоза е установена и при животни в плевенското село Ракита, община Червен бряг. Миналата седмица е получен сигнал, че в селото има животни, доставени от района на град Рила, където бе локализирано огнище на зараза, предаде Дарик радио.

Заболяването е доказано чрез лабораторни изследвания на 25 кози, по информация на заместник-областния управител на Плевен арх. Бойко Балтаков. Взети са мерки от полицията и Областната дирекция па безопасност на храните за ограничаване движението на животните. Вземат се проби и от останалите животни.

Двама от стопаните имат признаци на болестта, взети са им проби, но не са излезли резултатите, допълни заместник-областният управител.

Бруцелозата се предава на хората чрез консумация на заразено месо и мляко. С оглед ограничаване на нежелателни последствия е необходимо да се консумират мляко, месо, млечни и месни произведения само от регламентирани производители. Регионалната здравна инспекция извършва проучване на терен за хората, имали допир с животните и използвали млечни продукти от тях.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.