1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Един килограм хляб - 1.45 лв.

Един килограм хляб - 1.45 лв.

Снимка:

Това заяви председателят на УС на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите

1 кг. хляб ще струва 1.45 лв., т.е. около 1 лв. за 700 гр. Това заяви Мариана Кукушева, председател на УС на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, цитирана от КРОСС, по повод очакваното поскъпване на хлебната пшеница и у нас. Досега хлябът не се е правил само от хлебна пшеница, тъй като България не е основен производител на хлебна пшеница, призна Кукушева, но припомни, че за хляба няма БДС.

„Въвеждането му няма да означава ниска цена за високо качество", е категорична Кукушева. Тя смята, че цената на хляба ще бъде достъпна за потребителите и след покачването на цената на хлебната пшеница, но не е нормално тя да е 25-30 ст.
Според Кукушева тъмните хлябове вече не са пълни с оцветители - това е било вълна, която е отминала преди 5-6 години. Друг е въпросът къде и как се проверява качеството на хлябовете.

На пазара трябва да присъстват едни и същи видове хляб по показатели, независимо от кой производител са. Според Кукушева на пазара все пак има чист, натурален хляб, но неговата цена не се изчислява по формулата за останалия хляб.

Председателят на федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите подчерта, че браншовата организация участва в работни групи за изработването на стандартите, но няма форма, която да задължи производителя да ги спазва.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.