1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ЕП засилва защитата на европейските продукти

ЕП засилва защитата на европейските продукти

Регистрацията на защитените географски означения за вино, спиртни напитки и селскостопански продукти ще бъде улеснена

Реформа, укрепваща правилата за защитени географски означения за вино, спиртни напитки и селскостопански продукти в Европейския съюз, получи зелена светлина от евродепутатите. Новият регламент, приет с голямо мнозинство в пленарната зала, защитава по-добре географските означения както в онлайн пространството, така и извън него, дава повече правомощия на производителите на подобни продукти и опростява процеса на регистрация.
 
По време на преговорите с държавите членки евродепутатите настояха, че националните власти ще трябва да предприемат административни и съдебни мерки, за да предотвратят или преустановят незаконното използване на географските означения не само офлайн, но и онлайн. Домейни, използващи незаконно географските означения, ще бъдат затворени или достъпът до тях ще бъде деактивиран чрез геоблокиране. Предвижда се Службата на ЕС за интелектуална собственост да създаде система за предупреждение за подобни домейни.
 
Според новите правила защитените географски указания, обозначаващи продукт, използван като съставка на друг продукт, може да се използва в името, етикетирането или рекламирането му само, когато съставката с географски означения се използва в достатъчно голямо количество, за да придаде съществена характеристика на преработения продукт, и не се използва друг, сравним с определения като географски означен.
 
Процентът на използвания защитен продукт трябва да бъде посочен на етикета на стоката, а производителят му ще трябва да бъде уведомен за употребата и ще може да даде препоръки.
Регистрацията на защитените географски означения за вино, спиртни напитки и селскостопански продукти ще бъде улеснена, като крайният срок за проверка на новите означения ще е шест месеца. Регистърът съдържа почти 3500 продукта, чийто продажби възлизат на общо почти 80 милиарда евро. Над 70 български продукта са с защитено географско означение, сред които са бялото саламурено сирене, киселото мляко, странджанският мaнoв мед, розовото масло, горнооряховският суджук и др. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.