1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Картофопроизводителите от страната се готвят за протест

Картофопроизводителите от страната се готвят за протест

Изкупната цена на българските картофи се понижава убийствено

Картофопроизводителите от страната се готвят за протест. Това каза за радио „Фокус” Венцислав Каймаканов, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите.

„Уточнили сме се с колегите, че сега сме в кампания по засаждане и след нея, след 10-15 дни, сядаме, обмисляме и ще преминем към стачни действия, ако дотогава не сме постигнали нищо, ако не сме седнали да уточним някои наши политики. Имаме достатъчно техника да извадим на пътищата, достатъчно техника да извадим на граничните пунктове. Но необходимо ли е това? Не може ли да уточним нашите виждания, да кажем нашите болежки и да постигнем положително решение за проблемите ни”, посочи Каймаканов.

Той допълни, че изкупната цена на българските картофи се понижава убийствено. В момента те се изкупуват за 10,12 до 15 стотинки на килограм без ДДС. Много от производителите на картофи вече са се отказали да произвеждат, а други са решили да намалят площите, които засяват наполовина.

„Това е поминък на нашите семейства, това е социална политика за Самоков, Своге, Пловдивско, Гоце Делчевско, за Видин и още много места” подчерта още Каймаканов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.