1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Национален отбор по транжиране ще бъде сформиран по време на 15-тото Национално животновъдно изложение в Сливен

Национален отбор по транжиране ще бъде сформиран по време на 15-тото Национално животновъдно изложение в Сливен

Традиционни и иновативни месни продукти ще представят малки и средни месопреработвателни фирми

За първи път страната ни ще сформира национален отбор по транжиране на месо, който да участва на Световното първенство по транжиране и обезкостяване в Сакраменто, САЩ през 2020 г. Най-добрите транжори в страната ще покажат уменията си по време на 15-тото Национално животновъдно изложение Сливен 2019. Над 17 участника ще се борят за едно от шестте места за влизане в националния отбор.

Състезанието ще се проведе в четири категории: транжиране и обезкостяване на агнешко, пилешко, говеждо и свинско месо. За целта организаторите от Асоциация на месопреработвателите в България (АМБ) ще изградят специална шатра, която да осигури необходимите хигиенни и ветеринарно-санитарни условия за провеждане на надпреварата.

Всички гости на изложението ще могат да наблюдават състезанието, което ще започне в 10:30 часа на 12 октомври, както и да опитат от вече транжираните късове месо, които ще бъдат приготвени от майстор-готвача на отбора. Традиционни и иновативни месни продукти ще представят малки и средни месопреработвателни фирми.

АМБ ще зарадва посетителите с детско кулинарно шоу „Детска фантазия“, в което над 20 четвъртокласници от училище „Васил Левски“ в Сливен ще приготвят сандвичи от 10:30 до 12:30 ч. Гимназисти от Професионална гимназия по хотелиерство и туризъм "Акад. Неделчо Неделчев" ще премерят сили в конкурса „Да сготвим заедно“, а гостите на животновъдното изложение ще могат да дегустират кулинарните им изкушения на тема „Сините камъни“.

Националното животновъдно изложение Сливен 2019, което ще се проведе за петнадесети път на 11 и 12 октомври, се организира от Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството и Министерство на земеделието, храните и горите. Участие в него ще вземат над 600 елитни български животни, представляващи говедовъдството, овцевъдството, козевъдството и коневъдството. На изложението ще могат да бъдат видени още българско овчарско куче, както и представители на зайците и домашните птици.

По време на изложението ще бъдат организиран голям фермерски пазар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.