1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ново огнище на шап в Бургаско

Ново огнище на шап в Бургаско

Предприети са всички необходими мерки за ограничаване на заразата, както и за унищожаване на животните

Открито е ново огнище на шап в Бургаски регион, ден преди Европейската комисия да вдигне мерките в областта, наложени заради предните случаи на шап. Заразените животни отново са в пограничната зона, на 4 км от село Кирово, община Средец.

143 животни ще бъдат умъртвени, след като при рутинна проверка в частно стопанство на 4 км от пограничното село Кирово е открито наличие на вируса в тъканни проби на крави. Кръвните проби за наличие на шап са били отрицателни, което според експертите от Агенцията по безопасност на храните - Бургас означава, че заразата е от седмица. Съмненията са отново за предаване на вируса от диви животни, тъй като стопанството се намира в гора, на площ от 4 000 дка, където кравите са пасели свободно.

Предприети са всички необходими мерки за ограничаване на заразата, както и за унищожаване на животните.

Европейската комисия е уведомена, изпратен е доклад и за положението в момента.

Днес, 21 март, в референтната лаборатория на ЕС ще бъдат изпратени проби от заразените животни. Предстоят генетични тестове за установяване източника на заразата.

По заповед на главния секретар на Българската агенция по безопасност на храните - д-р Дамян Илиев, ще се обособят две зони за наблюдение. Първата ще е с радиус 3 километра от огнището на заболяването. В нея всички животни ще бъдат унищожени. Другата зона ще е с радиус от 10 км - в нея всички животни ще бъдат изследвани за заболяването.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.