1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Официалният старт на жътвата у нас беше даден с модерен зърнокомбайн Challenger CH680B

Официалният старт на жътвата у нас беше даден с модерен зърнокомбайн Challenger CH680B

Министър Найденов зажъна с него първите житни класове

Както вече разбрахте от agro.bg, жътвата у нас стартира на 1 юли. Нейният официален старт даде министър Мирослав Найденов край добруджанското село Божурец. Той заедно с директора на фонд „Земеделие” Румен Порожанов подкара роторен зърнокомбайн Challenger CH680B. Двамата лично се убедиха в комфорта и високата производителност на машината. Тя е собственост на земеделския производител Драгомир Узунов. Фермерът обработва 12 хиляди дка земя в землището на с. Божурец, община Каварна. 6000 дка от тези площи са засети с пшеница, която ще бъде прибрана бързо и без загуби с помощта на зърнокомбайна Challenger.

Драгомир Узунов очаква добра реколта със среден добив около 500 кг от декар. В някои райони на Добруджа фермерите са оптимисти и предполагат жътва до 650 кг пшеница от декар. Крайните резултати ще станат ясни след като зърното бъде прибрано в складовете.

Веднага след зажънване на първите снопове пшеница, в нивите на Драгомир Узунов беше демонстирана още една машина с марка Challenger – този път гуменоверижен трактор. Той е собственост на производителя Иван Балабанов от добричкото село Изворово. Още през октомври миналата година той се е спрял на последния модел гуменоверижен трактор, с който да задоволи нуждите на стопанството си (15 300 дка земя). С помощта на прикачен инвентар „Симба” беше показана нова технология в почвообработката веднага след жътва, подчерта Иван Масларов от фирма „Варекс”. По думите му, инвестицията в модерна техника се отплаща и все повече земеделски производители се убеждават в това. Предоставените машини от фирма „Варекс” отговарят на последните тенденции в развитието на земеделската техника.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.