1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Открито е ново огнище на шап

Открито е ново огнище на шап

В село Граничар експертите на БАБХ са взели 7 проби, от които 6 са положителни

Днес, 24.03.2011 година, изпълнителният директор на БАБХ – д-р Йордан Войнов, ще посети община Средец, където вчера в село Граничар ветеринарно-медицински екипи към Българска агенция по безопасност на храните, извършващи рутинни клинични прегледи, откриха ново огнище на шап. Експертите на БАБХ са взели 7 проби, от които 6 са положителни. Засегнатите животни са стадо от около 130 говеда на свободно пасищно отглеждане, които са единствените животни в селото и са собственост на частно лице. Цялото стадо ще бъде умъртвено и загробено, с оглед ограничаването на заразата.

Изпълнителният директор на агенцията д-р Йордан Войнов ще посети засегнатите райони с цел запознаване със ситуацията и вземането на мерки.

Миналата седмица, на 19.03.2011 година, ветеринарно-медицински екипи към Българска агенция по безопасност на храните, извършващи рутинни клинични прегледи, взеха проби, които показаха положителен резултат за шап на 143 крави, отглеждани в стопанство извън населено място до границата с Турция. Фермата е най-близо до село Кирово, община Средец. Към 23.03.2011 година са умъртвени 106 от всичките 143 глави добитък, за което земеделската кооперация ще бъде обезщетена.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.