1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Пазарната ситуация в сектор "Мляко и млечни продукти" в рамките на ЕС е стабилна

Пазарната ситуация в сектор "Мляко и млечни продукти" в рамките на ЕС е стабилна

В началото на 2010 г. се наблюдава намаление на доставените количества краве мляко като цяло в Общността

Пазарната ситуация в сектор "Мляко и млечни продукти" в рамките на Европейския съюз е определена като стабилна. Това е станало на редовното експертно заседание на Управителния комитет по обща организация на селскостопанските пазари-сектор "Животински продукти",  съобщиха от пресслужбата на земеделското министерство.

В началото на 2010 г. се наблюдава намаление на доставените количества краве мляко като цяло в Общността, но с относително неголям процент (1.4 на сто) в сравнение със същия период на 2009 г.

Средната изкупна цена през юни на суровото краве мляко като цяло за Общността е 288.4 евро/тон. В старите страни-членки на ЕС е 297.6 евро/тон, а цената в новите - 283.9 евро за тон.

Цената на сурово мляко в България през юни е 254.9 евро за тон. През аналогичния период на 2009 г. средната цена на кравето мляко е била 238,9 евро за тон. Страни като Румъния, Унгария, Литва и Латвия отчитат по-ниски параметри в цената на млякото (Литва - 235.5 евро/тон, Румъния - 222.8 евро/тон, Латвия - 244.2 евро/тон, Унгария - 243.4 евро/тон), предаде Economynews.

 В България изкупните цени за краве мляко през май и юни на тази година регистрират стабилност в своя ценови размер. Най-високите изкупни цени през този период са отчетени в област София - 0.62 лв./кг, област Враца - 0.5 - 0.6 лв./кг, област Благоевград - 0.5 - 0.55 лв./кг, области Пловдив и Добрич - 0.53 лв./кг,  области Хасково, Смолян, Шумен и Силистра - 0.5 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.