1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Спекулативно е бързото поскъпване на хляба

Спекулативно е бързото поскъпване на хляба

Найденов поиска да знае защо хлебарите в момента не върнат цената обратно, след като има тенденция за понижаване на цената на пшеницата

Спекулативно е бързото поскъпване на хляба, заяви земеделският министър Мирослав Найденов.

Ако един килограм пшеница струва една единица, или както в началото на жътвата струваше около 25 стотинки, прогнозирахме, че би трябвало брашното да е 50 стотинки, а хлябът един лев за килограм, обясни министърът.

Разбира се, имаше поскъпване на цената на борсата в световен мащаб и то най-вече след решението на Русия да забрани износа, тогава буквално за дни цената скочи доста на световните борси, но някак си много бързо нашите хлебари вдигнаха цените, посочи още той.

Найденов поиска да знае защо хлебарите в момента не върнат цената обратно, след като има тенденция за понижаване на цената на пшеницата, съобщава БНТ.

Земеделският министър обясни, че имаме реколта даже и по-голяма от очакваната - и като количество, и като качество. По думите му в коментара за цената не би трябвало да се включва държавата, но той се е намесил, защото хлябът е най-важното нещо.

„И нека наистина и зърнопроизводители, и мелничари, и хлебопроизводители, просто да се съобразят, че това е основното нещо – хлябът и да бъдат не толкова резки в движенията си”, допълни още земеделският министър Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.