1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тази седмица в АГРОФОРУМ: Как чрез подхода Лидер МИГ „Тервел-Крушари“ ще изпълни приоритетите си за местно развитие

Тази седмица в АГРОФОРУМ: Как чрез подхода Лидер МИГ „Тервел-Крушари“ ще изпълни приоритетите си за местно развитие

И още: Бъдете безпощадни към плевелите в царевица, за да спечелите и тази година от перспективната култура

Тази седмица предаването АГРОФОРУМ стартира с българското участие на Салона на земеделието в Париж, където родната хранителна индустрия представи уникални деликатеси. Факт е обаче че е необходима по-голяма реклама на нашето производство, а участието на страната ни във форум с подобни мащаби е една възможност за подобряване на износа и имиджа на традиционните ни продукти.  

И след Париж, се връщаме в България, където на дневен ред за земеделците, освен подготовката за пролетната сеитба, е и подаването на заявленията за директни плащания за кампания 2012. Какво е различното тази година – ще научите от шефа на Областна дирекция „Земеделие“ за Софийска област.

Тази седмица в предаването сме поставили специален акцент на темата за промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които предизвикаха спорове между Българския ветеринарен съюз и БАБХ. Ще ви покажем всички гледни точки по проблема.

В най-скоро време се очаква да бъдат одобрени още Местни инициативни групи, участващи за подпомагане по втория прием на заявления по мярката за прилагане на стратегии за местно развитие от Ос 4 на ПРСР. Сред подадените заявления е и това на МИГ „Тервел-Крушари“. Какви са амбициите и приоритетите на неговите членове – ще видите единствено тази седмица в АГРОФОРУМ.

На прага на пролетната сеитба става актуален въпросът как най-ефективно да засеете своите площи и да ограничите загубите от семена, торове и горива. Днес ще ви заведем в две земеделски стопанства – в областите Монтана и Лом, където тези въпроси вече са решени, защото в при сеитбата, торенето и обработките се използва технология за прецизно земеделие.

Една от най-предпочитаните от земеделците култура през последните години е царевицата. Причината е в добрата й реализация на пазара, което според експертите, ще доведе до увеличаване на площите с нея до над 4 млн. декара тази година. Това поставя отново на дневен ред един от основните въпроси - как да опазите полетата си чисти от плевели, за да получите добри добиви. Подробности по темата - само тази седмица в АГРОФОРУМ.

Видео анонс на предаването може да видите ТУК

Повече информация за предаването може да видите на www.agroforum.bg

Програмата на националното ТВ предаване за селско стопанство
"АГРОФОРУМ" може да видите ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.