1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Цената на хлебната пшеница у нас се покачи с близо 20%

Цената на хлебната пшеница у нас се покачи с близо 20%

През изтеклата седмица беше сключена сделка за сравнително малко количество хлебна пшеница

Цената на хлебната пшеница у нас през последните две седмици (от началото до средата на август) се покачи с близо 20%, показват данни на Софийска стокова борса (ССБ) и на търговци на едро в страната, предаде Investor.bg. През изтеклата седмица беше сключена сделка за сравнително малко количество хлебна пшеница (спрямо търсените общо около 4000 т) от качество „ІІ-Б“ група, от която се прави „белият“ хляб, при цена от 260 лв./т, като офертната цена „предлага“ е 250-260 лв./т. Само преди две седмици тази цена средно беше малко над 200 лв./т.

На ССБ имаше търсене и на хлебна пшеница „І група“ (най-високо качество, количеството й е малко, не се използва самостоятелно за направата на хляб) при цена от 290 лв./т, но предлагане засега няма.

През миналата седмица на ССБ беше сключена и сделка за продажба и на 90 т фуражна пшеница при цена от 240 лв./т.

За сравнение, актуалната цена (преизчислена в лева) на борсата в Будапеща за хлебната пшеница е 353 лв./т, а за фуражната – 342 лв./т, т.е. цените са с около 25% по-високи от тези у нас към момента. Поскъпването на фуражните култури в Будапеща за последните десетина дни спря и сега цената на царевицата е 319 лв./т, а на ечемика – 260 лв./т. Маслодайният слънчоглед напоследък покачи с няколко процента цената си до 653 лв./т.

На ССБ през миналата седмица бяха сключени сделки на едро за горива при цени: за дизелово гориво – 1686 лв./1000 л, за газьол – 1752 лв./1000 л, за газьол за отопление – 1161 лв./1000 л.

Котировките към тази сутрин на захарта в Лондон са 550 долара/т, а на суровото олио в Ротердам – 1060 долара/т.

Котировките на зърното на борсата в Чикаго също вървят нагоре от началото на август, но с по-бавни темпове от тези в Европа, като към днешна дата хлебната пшеница там струва 262 долара/т, а царевицата – 160 долара/т.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.